söndag 25 mars 2007

Kikärtsbollar

Falafel är gott. Vi åt det i fredags och imorse vid fyratiden. Det förstnämnda tillfället ägde rum hemma, det senare på ett av stans falafelställen. Det var klart godast hemma. Jag gillar inte micrad falafel.Falafel 15 st
5 dl kikärtor
2 msk rapsolja
1-2 msk vatten
1 gul lök
0,5-1 dl kikärtsmjöl
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander
2 msk hackad persilja
salt, svartpeppar

Mixa kikärtorna tillsammans med olja och vatten. Finhacka löken och blanda i kikärtssmeten tillsammans med kryddorna. Forma till bollar och låt dem vila kallt minst en halvtimme innan du steker dem på hög värme i lite olja några minuter. GÖR INTE MISSTAGET att fritera dessa bollar! Det är de alldeles för lösa i konsistensen för. Två tredjedelen av ovangjorda falaflar gick ett grymt öde till mötes i fritösen då de totalt upplöstes och undertecknad svor både en och tre gånger för att hon inte testat att provfritera endast en falafel. Men skam den som ger sig. Jag ska arbeta på ett bättre recept för mer kompakta och friteringsvänliga falaflar.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kikärtorna ska inte vara kokta, bara blötlagda!!!

Sara Rudenmo sa...

Oj, är det så man ska göra? Då har jag gjort fel i åtta år. Vilket är ditt bästa falafelrecept?

Anonym sa...

Herregud, hur många falaflar har inte upplösts i mitt kök under kraftiga svordomar. Jag provade allt: mer ägg, mindre ägg, mer mjöl, kikärtorna torkade från varje droppe vätska, men som mästerkatten säger, det är ju okokta ärtor man ska ha! Men väl blötlagda, som mixas med resten, då behövs varken ägg eller mjöl. Dock blir det något mer hårdsmält, jag brukar köra färdigt i ugnen för att slippa steka/fritera i evighet.

Sara Rudenmo sa...

Smart, jag ska köra på okokta kikärter nästa gång.

Anonym sa...

Men blir man inte väldigt funky i magen av att äta okokta kikärtor?

Jonathan sa...

Inte om man ser till att de är ordentligt genomstekta. Man känner det ganska tydligt på smaken, om de inte är färdiga

Anna K sa...

Ramlade in på din blogg och tänkte just bidra med mitt utmärkta tips att använda blötlagda men ej kokade kikärter men så såg jag att det var andra som kommit före :) Men i alla fall, jag brukar göra jättegod falafel av blötlagda kikärter, lök, vitlök och massa färsk persilja som mixas tillsammans. Har lite svårt för spiskummin och koriander som ju är lite mer klassiskt... Skeda till "ägg" och stek i kastrull i halvdjup olja. De blir knapriga på ytan och gröna och fina på insidan! Första omgången i kastrullen har en tendens att fastna lite grand men sen går det hur lätt som helst. Hoppas du provar det någong gång :)

Anonym sa...

Skippa vattnet i receptet utan blötlägg i 24 timmar istället.
Lite mjöl i receptet behövs även för en bra konsistens.
För en klassisk falafel får man inte heller glömma lite kardemumma och Cayenne-peppar, men framförallt vitlök saknas i det här receptet.

Dessa ska sedan friteras, gärna i en traktörpanna av gjutjärn som håller värme bra (stekpannan kommer dessutom att älska dig om du friterar i den)

Anonym sa...

missade att det stod kikärtsmjöl där.
Lite väl mycket mjöl dock.
Brukar köra på 1-2 msk och det räcker till runt 30 stycken