torsdag 26 juli 2007

Veckans husman: korvkaka

Igår tänkte jag äta till vegetarisk korvkaka enligt recept från Vår Kokbok anno 1963 till middag, men när jag kom hem från jobbet stod mormor och stekte nyplockade kantareller (och byxfisk, som jag tyvärr inte tog bild på, för er som fortfarande undrar vad det är). Och eftersom mormor min inte tycker om själva förtärandet av kantareller (däremot plockandet) och det var alldeles för mycket kantareller för att morfar skulle kunna äta upp dem så förbarmade jag mig gärna över minikantarellerna som låg i stekpannan. För hon hade samlat ihop de minsta (de godaste) och stekt dem. Den vegetariska korvkakan ska jag istället äta till lunch. Vanlig korvkaka har jag aldrig ens hört talas om, men mormor berättade att åldringarna på de ålderdomshem hon har arbetat på brukade få det lite titt som tätt. Och Ture Sventon åt kanske korvkaka, för enligt wikipedia förekommer korvkaka i Sventons värld. Korvkaka innehåller ingen korv, men däremot lever. Nåja, här kommer receptet, inga ändringar har gjorts förutom att komjölken har bytts ut mot sojamjölk, men jag kan tänka mig att slänga i lite puylinser nästa gång jag gör korvkaka, så att den blir rikare på protein.Vegetarisk korvkaka 4 portioner
2,5 dl korngryn
5 dl grönsaksbuljong
5 dl sojamjölk
1 dl russin
2 gula lökar
2 msk sirap
3 tsk salt
0,5 tsk malen vitpeppar
0,5 tsk malen kryddpeppar
1 tsk mejram

Koka korngrynen i vatten i 15 minuter. I med sojamjölken och låt koka 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin. Blanda korngrynsgröten med löken och russin. Smaka av med sirap och kryddor. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter eller tills kakan har fått fin färg. Servera med lingonsylt.

10 kommentarer:

Bendel sa...

Korvkaka får mig alltid att tänka på (Magnus &) Brasses korvkaka. Den han fyllde med allt han gillade på bokstaven k - korv, kolor mm om jag minns rätt.

Anonym sa...

Vad upprörd jag blev över att det inte är korv i korvkaka, jag känner mig lurad!
För övrigt har min pappa en vegetarisk kokbok från krigstiden där det finns recept på "imiterad korvkaka". Har tyvärr inte boken här så jag kan kolla vad det receptet innehåller...

Anonym sa...

Jag tror det heter korvkaka för att kakan är ungefär som grynkorv, fast liksom en kaka istället för korv, men jag vet inte. Man kan även säga grynkaka åt korvkaka, och det finns säkert fler namn på rätten.

Sanna sa...

Vad hände med bilden på kreationen? Jag är jättenyfiken ju! (:

Anonym sa...

Min internetuppkoppling hemma krånglar, men jag ska försäka få upp den ikväll.

Anonym sa...

Alltså är det en efterrätt eller är det en varmrätt? :)

Anonym sa...

Det är en varmrätt.

Anonym sa...

Jodå Ture Sventon åt korvkaka - närmare bestämt en krympt sådan. En mycket innovativ kylskåpstillverkare vars namn jag nu glömt hade uppfunnit ett kylskåp som krympte (lufttorkade?) maten och när man tog ut den återfick den i ett nafs sin normala storlek. Vid ett tillfälle bjöd han Ture Sventon på just korvkaka, vilket Sventon fann mycket delikat vill jag minnas!

/Bitte

Anonym sa...

Hej hej en lite sen kommentar :) Min mormor gör denna! Hon har en kokbok med riktigt gamla recept, och hennes mamma brukade göra denna. men vi kallar den korngrynskaka. Och så steker vi den i stekpanna innan vi äter den så den blir grynig. Den är sååååå god!

Joseph Dark sa...

This posting is marvelous and what a fantastic research that you have done. It has helped me a lot. thank you very much. for more information visit our website