söndag 21 september 2008

Pfirsich-Mohnkuchen

Denna tyska vallmotårta hade jag bakat till årets Vegomässa. Jag köpte en tårtbok när jag nyligen var i Tyskland och denna tårta är den första jag har veganiserat. Fler kommer det att bli, för de flesta ser riktigt goda ut.Vallmotårta med persikor

Tårtbotten:
50 g mjölkfritt margarin
3,5 dl vetemjöl
2 dl vallmofrön
0,5 dl sojamjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
2,5 dl sojamjölk

Garnering:

1 burk persikor (á 470 g avrunnen vikt)
2 dl gelésocker
2 dl saft från persikorna

2 pkt gogreens vispgrädde
1,5 dl gelésocker
1 dl saft från persikorna
3 msk vallmofrön
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt kallna, gärna i kylskåp över natten.

Låt persikorna rinna av och spara saften. Koka upp 2 dl av den tillsammans med 2 dl gelésocker och låt koka ca en halv minut. När gelén stelnat något häller du ut den på tårtbottnen. Låt den avtagbara kanten fortfarande vara på. Lägg persikorna med den skurna sidan ned på tårtbottnen.

Koka upp 1 dl persikosaft med 1,5 dl gelésocker. Vispa grädden och rör ner geléblandningen när den stelnat något. Ha i vallmofrön och vaniljsocker och låt grädden vila ett tag i kylskåp så att den sätter sig. Häll den sedan över persikorna och låt tårtan stå i kylen ett tag innan servering, gärna över natten. Ta av formens kant vid servering, använd gärna en kniv och skär invid tårtans kant så lossnar den bättre och tar inte med sig all grädde.

Guten Appetit!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur smakade den?! Mycket vacker! Men var hittar man vallmofrön i dom mängderna? Jag har bara stött på dom i småpåsar i kryddhörnan, och att få ihop 2 dl kräver väl ett tjog...plus fett med cash. Minns att jag letade vallmofrön till ett recept på bananmuffins en gång. Det slutade med att jag använde sesamfrön.

Sara Rudenmo sa...

Den smakade mycket bra! Jag köpte mina vallmofrön i England när jag var där. 2 dl är ungefär 100 g. Sist jag var på Coop Forum letade jag vallmofrön och det fanns faktiskt inte alls. Kan tänka mig att det finns i vissa utländska affärer, men jag vet inte riktigt. Ska undersöka saken!

Recept bröd scones bakning bakrecept choklad sa...

Ser väldigt gott ut.
Fin blogg du har förresten, Kram!
Bananmuffins recept