måndag 22 september 2008

Veganskt i Hälsinglands gratistidningar

Så här såg det ut i gårdagens i Söderhamnsnytt (samt Hudik- och Bollnäsnytt). Om tre veckor är det återigen dags för mig att skriva krönika och recept.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Sara! Kul att du skriver krönikor!
Jag drömde nyligen om en linsröra/-pastej jag åt för några år sedan och nu har jag den på hjärnan. Man kunde ha den på mackan, i pajer och som pastasås om man "tunnade" ut den med olja eller soja-fraiche eller liknande. Det var röda linsr så vitt jag minns. Har du något recept på något sån't?

Signe Rocklin sa...

Mycket bra skriven krönika. Det är utöver mitt förstånd att det fortfarande finns folk som faktiskt på allvar tror att veganer bor i skogen, bara äter morötter och hatar alla som äter kött.
Den där soppan lät god. Jag ska testa den någon gång.

Anonym sa...

Jag har svängt ihop en namninsamling för att försöka få Dafgårds, Hälsans kök med flera att ta bort ägg och mjölk ur sina “vegetariska” produkter! Skriv på på http://www.namninsamling.se/index.php?nid=2436

Anonym sa...

Hej.

Du har en jätteschysst blogg med massor av läckra recept och trevliga bilder. Ok, jag är väl inte jätteförtjust i bakverk, men det är en annan sak.

Precis läst din krönika. Gillar hur du försöker ironisera över allmänhetens typiska bild av en vegan.

Fast att jag tycker du gör det lite väl enkelt för dig när du lägger skulden på media.

Man behöver bara surfa runt på diverse forum, en kortare stund för att kunna ta del av ganska obehagliga åsikter om allätare.

Och de mest extrema jämställer köttindustrin och köttätare med nazismens brott mot mänskligheten och med den inställningen är det kanske inte så underligt att köttätare tror att veganer hatar dem?

Och det begås ju en hel del brott av olika slag som kan kopplas till djurrättsrörelsen, med allt från trakasserier, klotter och skadegörelse, till regelrätta hot och våldsamma attacker mot päls eller köttbutiker.

Men jag säger grattis till dig om du insett att det där är fel väg att gå och att man vinner över fler genom att vissa hållbara alternativ, goda recept framför skuldpåläggning, hot och terror.

Keep up the good work!

Anonym sa...

Skitbra skrivet Sara! Så coolt att du skriver i SöderhamnsNytt!! :)

Anonym sa...

Den här diskussionen hör kanske inte hemma på din matblogg, men jag vill ändå lämna en åsikt.

Visst är det jätteviktigt att presentera alternativen. Och man bör tänka sig för när man gör liknelser av den typen sth tog upp.

MEN vem pallar att alltid vara snäll och pedagogisk? Även om det gynnar saken. Veg/etari/aner grundar sitt val av kost på att man tycker något i samhället är helt uppåt väggarna, och hur avtrubbad är man om man jämt kan hålla sig lugn och inspirerande då?!

Man måste få utlopp för sin frustration någonstans, och varför inte på ett internetforum?

Jag tror att det är svårt för många köttätare att förstå hur påfrestande det kan vara att som övertygad veg/etari/an röra sig i ett samhälle där (vissa) djur så självklart ses som mat. Att varje vecka möta billig köttfärs i reklambladen, "skojfriska" köttätare och allmän omedvetenhet.

Självkritik är bra, men ibland är kraven på politisk korrekthet lite väl högt ställda. Visst är den vänliga vägen att föredra, så länge tålamodet räcker. Men det är okej att ge uttryck för annat än konstruktiva känslor, vi är ju människor. Man behöver inte alltid stryka medhårs.

Enligt mig har djurrättare lika stor rätt att t.ex. "klottra" sina slagord i stan som Scan har att klistra upp sin vedervärdiga slogan "Bry dig om vad du äter" vid busshållplatsen.

Anonym sa...

Hej ”A”

Att få utlopp för frustration på internetforum, är helt ok, så länge man håller sig inom lagens ramar och samtidigt är beredd att acceptera att man hjälper till att förstärka en redan etablerad bild av ens rörelse och ideologi.

Men det där andra köper jag inte, för vi är inne på fel väg om varje normavvikande grupp som av egen fri vilja valt att ”leva utanför” skall har rätt klottra osv.


Nu påstår jag inte att du försvarar grov skadegörelse, hot eller våld, men steget från att klottra till att gå ett steg längre är inte så långt, om man nu upplever att man inte får den respons man hoppats på från den ”omedvetna omgivningen”.


Hur som är det här inte rätt plats för sådana här diskussioner, men om du håller till på nåt forum så kan vi ju fortsätta pladdra där.