Från djävulens tunga till veganska räkor
Igår inhandlade jag som bekant dessa veganska räkor. Räkorna är enligt den påklistrade svenska innehållsförteckningen gjorda av vatten, connyaku flour, jordärtskocka samt naturliga färgämnen. Om man däremot läser den engelska innehållsförteckningen, som är tryckt på påsen, innehåller dessa räkor bara 'water, konjak powder, edible sodium carbonate och edible pigment'. Den som vill får gärna berätta för mig var jordärtskockan kommer in i bilden. Eller är det så att detta 'ätbara natriumkarbonat' är utvunnet ur jordärtskockor? Eller är 'konjac' besläktat med 'Jerusalem artichoke'? Eller har översättaren helt enkelt gjort en miss? Efter att ha sökt på internet hittar jag hit och till engelska wikipedia, som vet bättre och informerar om den stärkelserika växten Konjac som odlas i Kina, Japan och Korea. I dessa länder har man länge använt plantan för att utvinna 'konjac flour', som är rikt på stärkelse och är ett veganskt alternativ till gelatin. Växten är även känd som som konjak, konjaku, devil's tongue, voodoo lily, snake palm eller elephant yam och har ett mycket trevligt utseende:
Det finns inte bara räkor som är baserade på detta konjaksmjöl, utan också bläckfisk, ankfötter och sidfläsk, vilka du hittar på Goodstore. Det lär dessutom finnas skinka och havssnigel på Thai Fong i Märsta ifall ni känner er sugna.
I alla fall, för att återkomma till dessa veganska räkor, som enligt Sonia på Goodstore är tillverkade för buddhistiska munkar för att de inte ska känna sig utanför när de fastar, då alla andra äter vanliga räkor. Noterbart är att det inte finns någon näringsdeklaration på förpackningen, och jag betvivlar att proteinhalten är så hög som den i vanliga räkor, så något fullgott substitut till vanliga räkor kan man kanske inte kalla det. Jag är inte tjejen som brukar äta särskilt mycket köttsubstitut men blev barnsligt förjust i den blå förpackningen och de vita, slemmiga räkorna inuti, just för att jag så sällan äter riktiga substitut, och för att jag när jag var liten väldigt sällan åt räkor och förknippar dem med lyxigare tillfällen. Jag testade såklart att äta en vegansk räka utan att tillaga den, och det var inte direkt någon höjdare. Ingen smak, vilket jag visserligen inte hade förväntat mig heller, och med lustig konsistens. Som att tugga på en mjuk bitring ungefär, en sån där man hade när man var liten, men med den skillnaden att man nu för en gångs skull lyckades bita sönder den. Visst, det var inte en allt så stor ansträngning, för räkan var hyfsat mjuk, men ni fattar. Det var inte så angenämt, även om barndomens bitringar var en njutning. Hursomhelst, jag vände ner räkorna i kryddad tempurablandning och friterade dem och åt som tillbehör till dagens asiatiska middag. I friterad tappning blev de än mer bitleksakslika, nu gick det knappt att bita igenom, och jag blev besviken. Kanske friterade jag dem för hårt, fast det tror jag inte, men de är kanske meningen att ätas råa? Eller marinerade? Lätt stekta? Jag har ingen aning. Jag har iallafall ett femtontal räkor kvar och tänker fortsätta rapportera om mina räkeskapader. Här kommer dagens middag:
Glasnudlar sweet chili med sesamtofu, friterade räkor,
plommongrönsaker i soja samt minivårrullar 2 portioner
Glasnudlar sweet chili
Glasnudlar för två
En aning sweet chili-sås
Koka upp vatten och häll över glasnudlarna. Låt nudlarna ligga i vattnet tills de blivit mjuka. Häll av vattnet och vänd ner lite sweet chili-sås bland nudlarna och blanda om.
Sesamtofu
150 g fast tofu, gärna marinerad (i tex. ingefära, vitlök och soja)
tempurablandning, köpt eller hemmagjord
malen koriander
torkad chili
salt, svartpeppar
havregrädde
sesamfrön
Blanda tempurablandningen med lite malen koriander, torkad finkrossad chili, salt och peppar. Skär tofun i tärningar och vänd i mjölblandningen. Vänd sen i havregrädde och sist i sesamfrön. Fritera några minuter.
Friterade räkor
6 veganska räkor
någon dl tempurablandning, köpt eller hemmagjord
torkad chili
salt, svartpeppar
Blanda tempurablandningen med kryddorna. Vänd räkorna i blandningen och fritera dem några minuter.
Plommongrönsaker i soja
Några blad salladskål
1 stor morot
4 torkade shiitakesvampar
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk soja
1 msk pflaumenmus eller asiatisk plommonsås
ev. salt
svartpeppar
Häll hett vatten över shiitaken och låt den stå i 20 minuter. Strimla löken och finhacka vitlöken. Fräs den i olja tills den blivit mjuk. Strimla salladskålen och moroten och låt det fräsa med löken. Strimla svampen och lägg i pannan. I med soja och pflaumenmus/plommonsås och låt grönsakerna fräsa några minuter. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt.
Vegetariska minivårrullar hittar du i din lokala asienlivs eller på Goodstore i Stockholm.
Smaklig måltid!
9 kommentarer:
Vilket detektivarbete, Sara! Jag hade ingen aning om att det fanns veganska räkor. Synd bara att de inte var så goda...
Det är lite skumt med produkter som ska likna kött eller som i det här fallet räkor, men kul att testa. Häftig växt och mycket intressant fakta .......
hoho? Om du har vägarna förbi sthlm så är du hjärtligt välkommen på måndag!
http://gittosmat.blogspot.com/2007/01/bloggtrff.html
wowawiwaa!läckert med räkerna. såg dem i en annan blogg häromdagen. ska ge mig ut i malmö och leta.
Ja synd att de inte var så goda men kul veta vart de härstammar i från. Jag måste ju också prova... =)
på nordic & chinese i stockholm (herkulesgatan 7) har de goda veganska räkor. jag provade dem för ett tag sen och tyckte de var riktigt övertygande. konsistensen var kanske inte exakt lik, men jag som har saknat räkor sen jag blev vegetarian blev i alla fall nöjd. sen serverar de en rätt med vegoräkor på malaysia (också den i stockholm). http://www.restaurangmalaysia.se/
Räkorna ser läskiga ut.
Hej hej. Läste delar av din blogg.. Skitbra.. Jag blev helt paff när jag läste om räkorna. Trodde faktiskt inte mina ögon, veganska räkor, nått så dumt. man slutar aldrig förvånas. I alla fall så skrev jag också lite om dem på mib blogg jag nyss startat. Jag lånade en bild du hadee men som tack så länkade jag och tipsade om din blogg..
Jag gillade dig, du va grym,..
när jag var i kina slogs jag av att nästan all vegetabilisk mat de tillagade till oss var sköljd i marinerat och sköljt i kokande vatten, så snabbt som möjligt. det kanse är värt att testa att inte tillaga dem så hårt.
mvh jesper
Skicka en kommentar