torsdag 25 januari 2007

Kalasförberedelser

Idag bakade jag kubb enkom för att min pappa kommer och hälsar på på lördag. Det kommer visserligen andra folk också, eftersom jag och Emil ska ha födelsedagskalas för släkten. Men kubben har jag bakat bara för pappas skull. Han gillar kubb. När han kom hem från skolan när han var liten åt han ofta några kubb och drack mjölk till. Detta kubbrecept har jag skrivit av från min mormors kokbok, och hon vet inte riktigt var det kommer ifrån. Det kan vara från hennes faster Greta som senare utvandrade till Amerika. I Amerika lärde hon sig göra Bostonkakor, som är en kaka med bland annat korinter jag alltid har ätit hos mormor, de ska jag baka så småningom.
Gretas kubb 130 st
7,5 dl havremjölk
6 dl socker
400 g mjölkfritt margarin
25-30 droppar bittermandelolja
3 msk hjorthornsalt
3 l vetemjöl

havregrädde till pensling
pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda margarinet med sockret. Lös upp hjorthornsaltet i mjölken och blanda även i bittermandeldropparna. Ha i mjölken och mjölet i margarinblandningen och blanda ihop till en smidig deg. Dela degen i fyra delar och rulla varje bit till en rulle och skär sedan i mindre bitar. Trilla dem till små korvar (eller skär dem i bitar om du är lat, men då blir de inte så snygga sen) och pensla dem med havregrädde och doppa dem i pärlsocker. Lägg dem på en plåt och grädda dem i 10 till 12 minuter. Blunda och håll andan när du öppnar ugnen om du inte vill få ammoniakångor i ansiktet. En annan smart grej att göra om du som jag bara äger tre plåtar när du behöver det dubbla är att ställa plåtarna på kylning utomhus nu när det är såhär kallt, då slipper du kubb som blir alldeles svartbrända undertill.

1 kommentar:

Anonym sa...

du måste skoja. ska det inte vara mer mjöl? i ett recept med ägg jag hittade var det lika mycket mjöl men inte ens hälften av margarinet och typ 1/4 av mjölken.