söndag 28 januari 2007

SojabologneseHos Lisa tipsas det om den bästa bolognesen. Min variant är av naturliga skäl utan både köttfärs och kycklinglever, och innehåller dessutom varken selleri eller gul lök, för att det helt enkelt inte fanns hemma. Var alla lök försvunnit vet jag inte. Lök finns ju alltid hemma! Antingen är det katterna som gömt undan dem bakom soffor och bokhyllor, eller så har vi lagat väldigt lökrik mat på sista tiden. Eller kanske bara glömt att köpa. Jag vet inte.

Sojabolognese 6 portioner
3 dl torr sojafärs
2 morötter
½ purjolök eller 1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 dl rödvin
2 burkar hela tomater
vatten
2-3 msk tomatpuré
1 tsk riven muskotnöt
2 lagerblad
1 msk torkad oregano
salt, svartpeppar

Strimla purjolöken och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs löken mjuk i lite rapsolja. Klipp tomaterna i mindre bitar. Tärna morötterna fint och lägg ner det i grytan tillsammans med allt annat förutom salt och peppar. Ha i mer tomatpuré och eventuellt vatten om det behövs (sojaköttet suger upp en hel del vätska). Låt allt småkoka minst en timme, men gärna längre. Smaka av med salt och peppar. Servera med fullkornspasta och eventuellt veganparmesan.

4 kommentarer:

Lisa sa...

Härligt! Vill du ha den i kategorien bolognese eller svensk köttfärssås (free style)?

Anonym sa...

Hm. Eftersom den varken innehåller köttfärs, lever, sidfläsk/bacon eller selleri kvalar den nog egentligen in under svensk köttfärssås, fast jag skulle nog hellre säga bolognasås, eftersom jag har flera andra recept på 'köttfärssås'. Bestäm du.

Lisa sa...

Jag bestämde! och ändrade lite på reglerna för din skull. Du tävlar i freestyle-klassen. Blir rättvisare så,

Anonym sa...

Tack! Den låter jättegod.Ska testa!