måndag 29 januari 2007

Studentenfutter


Det tyska ordet Studentenfutter betyder på svenska ordagrant studentfoder och torde vara någonting man utfodrar studenter med. Om man går in i en tysk mataffär och köper en påse Studentenfutter får man en påse med blandade nötter och torkad frukt, mestadels cashewnötter, sötmandel, paranötter, russin och diverse annat man kan knapra på. Troligen till för att knapras av hårt studerande studenter som inte äter annat än pasta, då nötterna är rika på omega-3-fettsyror och annat nyttigt som tydligen verkar intelligenshöjande, särskilt om den övriga kosten är tämligen enkel och inte särskilt näringsrik. Nu tillhör jag visserligen inte de studenter som mestadels livnär sig på pasta och ketchup, men nötter och frön knaprar jag gärna på emellanåt. Idag spann jag vidare på min ofrivilligt löklösa matlagning, då jag komponerade ihop denna snabba, krämiga pastarätt till lunch. Om jag hade haft rödlök hemma hade det också åkt ner, men nu blev det inte så.

Tomatpasta med chilirostade nötter till en hungrig Sara

2 dl okokt pasta
100 g silkestofu
8 soltorkade tomater
lite olivolja eller olja från tomaterna
1 vitlöksklyfta
lite tomatpuré
salt, peppar
chilirostade nötter

Koka pastan. Mixa ihop vitlöksklyftan med fyra soltorkade tomater. Ha i tofu, tomatpuré och lite olja. Mixa lite till. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll av pastavattnet när pastan är klar. Blanda sedan ner tomatröran i pastan. Strimla de återstående tomaterna och blanda ner även dem. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Strö över chilirostade nötter vid servering.

Till de chilirostade nötterna behöver du nötter och frön efter behag. Jag tycker om nötter så jag tog nästan en deciliter. Jag tog en matsked solrosfrön och ett gäng valnötter som jag smulade ner i en stekpanna. Torrrosta dem några minuter och ha i salt och torkad, malen chili. Rör om ofta och se till att det inte bränns vid.

2 kommentarer:

Anonym sa...

har kikat på de här recpetet ett tag och idag slog jag till, djävulskt gott.

Sara Rudenmo sa...

Vad roligt att du tyckte det!