söndag 7 januari 2007

Våffeldags

Sist jag åt våfflor var i våras då jag stod i mitt studentkorridorskök i Tyskland som saknade köksfläkt (hur kan man ens komma på tanken att bygga ett kök utan fläkt?) och gräddade våfflor i mängder för att bjuda mina kursare. Precis innan jag flyttade därifrån upptäckte jag att fönsterbrädan i köket var alldeles möglig... Iallafall, jag fick ett våffeljärn i julklapp och invigde det igår. Notera mina vackra konsumtallrikar från Gustavsberg som har hittats i ett rivningshus där en konsumbutik en gång i tiden har legat.

Våfflor 6-7 st
3 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
50 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
1,5 dl havregrädde
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner mjölken, grädden och margarinet. Låt gärna stå och svälla en halvtimme i kylskåpet innan gräddningen.

Till våfflorna serverades det vegansk vispgrädde och hemkokt hallonsylt med smak av ingefära. Koka ihop två deciliter frysta hallon, 2-3 matskedar ingefärsmarmelad och lite socker några minuter.

Till min bantande vän improviserade jag ihop äppelpannkakor som blev alldeles underbara och så gott som fettfria! Många tror att det inte går att göra pannkakor utan ägg men det går alldeles utmärkt.Äppelpannkakor ett gäng

2 dl vetemjöl
2 msk sojamjöl
4 dl havremjölk
1 äpple
lite bakpulver
lite vaniljsocker

Skala och riv äpplet grovt. Blanda alla ingredienser. Låt gärna smeten stå och svälla i kylskåpet en halvtimme innan gräddning. Grädda i lite mjölkfritt margarin.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gjorde äppelpannkakorna till lunch, fast med sojamjölk. Sjukt goda.

Anonym sa...

Åh! Blir så suuugen :)