onsdag 24 januari 2007

Vintersoppa

En av mina favoriter bland de vegetariska kokböckerna jag har i mina ägor är Bönbok, skriven av Caroline Hofberg. Boken kom ut 2002 och jag har lagat en hel del ur kokboken. Alla recept är baserade på någon slags böna eller baljväxt, allt från färska bönor till linser, kidneybönor och andra bönor till kakaobönör. Många recept är helt vegetariska, men det förekommer en del mjölkprodukter i vissa recept, vilka är lätta att byta ut. På något enstaka ställe förekommer dessutom fisksås(!). (Finns det vegansk fisksås? Någon som har tips om vad man kan ersätta det med?) En bra sak med den här boken är att den är rik på bilder, och att de dessutom är vackra. Det är nästan en bild per uppslag, vilket är ett stort plus eller nästan ett måste enligt mig. Det är inte det att jag inte har någon fantasi så jag inte kan föreställa mig hur maten ser ut, men det är bara bra mycket mer lockande när det finns vackra bilder i kokböcker.

Denna kyliga onsdagskväll åt vi en värmande linssoppa med kokosmjölk i. Jag har inte gjort något med det här recept förutom att dubbla mängden röda linser, i originalreceptet skulle det bara vara 1 dl vilket jag tyckte var alldeles för lite i proteinväg för fyra portioner. Nästa gång jag gör den här soppan ska jag dessutom ta mer kokosmjölk, jag tänker det varje gång eftersom soppan inte smakar så himla mycket kokos och jag vill gärna ha den lite krämigare, men lik förbaskat glömmer jag det varje gång. Dessutom tänker jag strö rostad kokos över soppan när den är färdig och kanske strunta i fänkålen och koriandern.



Carolines linssoppa med kokos 4 portioner
sesamolja
½ purjolök
1 röd lök
1 röd chili
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
2 dl röda linser
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk malen fänkål
1 tsk malen koriander
2 msk pressad lime
lite färsk thaibasilika (eller dragon som smakar ungefär likadant, tips av Lisa)
salt

Strimla purjolöken och löken. Finhacka vitlöken och chilin. Riv morötterna grovt. Hetta upp sesamolja i en kastrull. Ha i fänkål, koriander och löksorterna och låt dem bli mjuka. I med chili och morötter och låt fräsa några minuter utan att det tar färg. I med linser, kokosmjölk, vatten och buljongtärningar och låt koka cirka tio minuter. Pressa i lime och smaka av med salt och thaibasilika eller dragon.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är på jakt efter bra vegetariska kokböcker, har endast Vegoparadiso av Pia Hall. Har du läst "Vegetariska kokboken" av Inga-Britta Sundqvist? Är nyfiken på denna eftersom det verkar vara en bra basbok i det vegetariska köket. Måste berömma din blogg, jag blir inspirerad av dig!

Sara Rudenmo sa...

Jag har bläddrat i den kokboken, men jag har den inte och kan inte riktigt uttala mig om den. Några av mina favoritkokböcker är 'Grön mat från en annorlunda värld', skriven av Titti Erksell-Barker. Den kom ut för ett par år sen, vet inte var den går att få tag på, men leta på internet eller liknande. Det är en kokbok full av inspirerande recept och anekdoter och en massa vackra bilder. Jag gillar också 'Bönboken', av Caroline Hofberg, full av bilder, enkla och goda recept osv. Lotta Brincks 'Det vegetariska köket' gillar jag också.

Anonym sa...

en del fisksåser innehåller artificiell fisksmak. smakar fisk men finns inget sånt i, så som när rökarom gör att nåt smakar kött, eller köttarom som enbart är kryddor o nåt annat kemiskt...

Anonym sa...

aha, vet du något märke? annars får jag väl fråga på den asiatiska livsmedelsaffären här i stan.

A sa...

Hej,

Vet inte om det har löst sig. Men på Astrid och Aporna i Malmö finns en vegetarisk "oyster" sås som är svampbaserad. Den heter Wan Ja Shan, om det kan vara nåt.

/A