lördag 3 mars 2007

Aufstriche und mehrIgår kom det efterlängtade matpaketet från Österrike! Paketet innehöll bland annat en kakmix för Käsekuchen, några påsar puddingpulver, kryddor för Apfelstrudel, en påse Soja-Spätzle, en påse hårda Brezeln och så Pflaumenmus till Emil. Och vad som kom som en glad överraskning, en Rittersport Pfefferminz! Varför, varför finns den inte i Sverige? Och så fanns ju det mest efterlängtade, ett gäng med pastejer! Jag fick sju olika sorter, och samtliga var från Tartex. Fyra av dem var vanliga jästbaserade pålägg, i smakerna vitlök, soltorkade tomater, karljohansvamp och lingon och så den sista, tryffel och champagne! Två av pastejerna var solrosfröbaserade, smaksatta med Bärlauch, som smakar ungefär som vitlök, och så en med paprika och chili. Och så det sista pålägget, ett tofubaserat pålägg vid namn 'wie Schinkencreme', som är det enda jag hunnit smaka. Hur det smakade? Tja, ungefär åt skinkhållet. Jag minns visserligen inte hur det exakt smakar, eftersom det var några år sen jag sist åt skinka. Men Emil tyckte det var rätt likt skinka. Det finns väl ingen direkt motsvarighet till Schinkencreme i Sverige, men det är kokt skinka som mals i köttkvarn och blandas med smör eller Quark/kesella och kryddor. Den veganska varianten var rätt okej, men inte så mycket mer. Smakade lite rökigt och ungefär som skinka. Med smörgåsgurka och persilja slank det ner, men jag skulle nog inte vilja ha det som ensamt pålägg. Men jag kanske kan använda det i matlagningen på något sätt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

innehåller inte allt det där mycket smaktillsatser och andra konstgjorda ämnen som egentligen inte är så bra för kroppen?
varför är du intresserad av veganska produkter som liknar kött? blir nyfiken!

Anonym sa...

åh vad kul med överaskningspaket! Såg gott ut med pastejen på mackan. Har aldrig provat Tartex men sett att det finns sånna tuber på ica. Vet du om de är lika som "dina" små burkar, är det samma innehåll? Om du provat nån av tartex-tuberna vilken tycker du är godast? blev nyfiken på att prova. Och tack för en trevlig blogg!

Anonym sa...

Anonym: Nej, det gör det inte. I de pastejer jag fick var det bara naturliga ingredienser och de flesta var dessutom ekologiska. Jag är egentligen inte så jätteintresserad av köttliknande veganprodukter, men jag tycker att det är bra att de finns så att folk lätt kan byta ut vanliga produkter mot vegandito.

Py: Ja, det är samma. Förutom att det finns många fler, roliga sorter i Tyskland än i Sverige. Jag tycker nog bäst om vitlök och örter, fast paprika är också god. Annars är hemmagjord pastej lätt att göra, antingen på bönor eller solrosfrön. Recept kommer så småningom på min blogg.

Kinna Jonsson sa...

Aha, du är också en sån som gillar käsekuchen. Hade för några veckor sedan diskussion med Jessica mat och blommor om vad man kan använda som ersättning när man inte får tag på de fantastiska påsarna. =)

Anonym sa...

Jag skulle tippa på att det går med vanlig maizena och vaniljsocker, för det är ju det de där puddingpulvren består av. Majsstärkelse och aromer. Jag filar just nu på ett Käsekuchenrecept, det kommer kanske till helgen!

Anonym sa...

Vet att jag skriver långt efter denna publicering men är väldigt nyfiken på Tartex och sånt. Jag var en riktig sucker för leverpastej när jag var liten, men med åren har jag blivit allt mer äcklad av vad det är jag verkligen äter. Tyvärr.

Har du någon erfarenhet av om Tartex naturell smakar som leverpastej? Eller vilken är mest lik annars? Skulle bli jätteglad för svar så fort som möjligt :)