tisdag 16 september 2008

Nyhet: veckans soppa

Allra längst ner i Tyskland, i staden Konstanz vid Bodensjön, finns en väldigt trevlig sopprestaurang. Där serveras flera olika sorters soppor per dag och det är alltid minst en som är vegansk. Sopporna serveras i olikfärgade skålar, beroende på hur stor portion man vill ha. Infravärme och filtar finns för de människor som sitter ute och trotsar, eller kanske njuter av, den antågande hösten. Min balkong är alldeles för kylig för att sitta på och både infravärme och filtar saknas där. Jag gillar dock hösten. Jag tycker om trädens färgskiftningar, värmande tekoppar och soppa minst en dag i veckan, helst ur vackra soppskålar. Härmed lanserar jag en av bloggens nyheter för hösten, nämligen Veckans soppa. Först ut är rostad paprikasoppa med cayenne och koriander.

Rostad paprikasoppa med cayenne och koriander 3-4 portioner
4 röda paprikor
1 röd lök
2-3 vitlöksklyftor
8 dl varm grönsaksbuljong
cayennepeppar
1 tsk koriander
saften av 1 lime
salt, svartpeppar

sojayoghurt till servering

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och dela paprikorna. Lägg dem med skalsidan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Kvarta löken och lägg den och vitlöksklyftorna på plåten. Ställ in plåten i ugnen och låt den stå i ca 15 minuter tills skalet på paprikorna börjar svartna. Ta sedan av skalet och lägg grönsakerna i en kastrull. Häll över lite av buljongen och mixa soppan slät. Häll i resten av buljongen och låt soppan koka upp. Pressa i limen och smaksätt soppan med koriander, cayennepeppar, salt och svartpeppar. Servera med en klick sojayoghurt och något gott bröd.

Förresten har jag passerat den magiska gränsen! Har nu haft över 300 unika besökare under en dag! :D

7 kommentarer:

Anonym sa...

älskar det återkommande temat veckans soppa! paprika är dock mkt dyrt. fast, kanske är nu säsong? jag vet inte. i fortsättningen hoppas jag på snålsoppor, i stil med kålsoppan med linser som tidigare publicerades på denna blogg.
f.ö. är jag nyfiken på receptet till mohnkuchen i föregående inlägg! den såg maffig ut, mm. jag vet inte hur bra du känner tysklands bagerikedjor, allra helst skulle jag vilja hitta ett recpt på den mohnkuchen som finns hos heizmann. den har mördeg och ett gallermönster längst upp. väldigt god men jag misstänker tyvärr är där mkt ägg i.
mohn-tips: i (vissa) tyska turkaffärer finns malen vallmo i burk (typ som tahini men av vallmo). det är väligt gott till frukt. bovetegröt låter sig också läckert lagas med malen vallmo: http://www.kuechengoetter.de/rezepte/verschiedenes/Buchweizen-Kasha-mit-Erdbeeren-6816.html
(länken verkar inte funka nu, receptet är typ 2dl bovete, rosta, sen mjölk (kanske ca 4dl, du märker hur mkt kokar in), 2 msk malen mohn. koka på låg värme 10 min. gärna med kardemummakapsel.)
detta är en fin blogg!

Anonym sa...

http://www.kuechengoetter.de/rezepte/verschiedenes/
Buchweizen-Kasha-mit-Erdbeeren-6816.html

Anonym sa...

ok googlade lite heizmann är som väldigt mkt här mkt lokalt finns bara i och kring freiburg. naja.

Anonym sa...

Paprikan kostar nu runt 20-40 kr kilot här. Fler snålsoppor kommer snart att dyka upp på bloggen! Och receptet på vallmokakan kommer också snart att publiceras. Freiburg är fint, men när jag var där var det inte särskilt veganvänligt. Falafeln på det där stället med orange inredning i närheten av uni var dock fin, minns inte riktigt vad stället eller gatan heter.

Anonym sa...

nej freiburg har inget att erbjuda veganer vad gäller restaurant. eufrat heter stället du var på. de har den godaste falafeln jag nånsin ätit.
20-40kr kilot är ganska dyrt iofs tror jag att turkpaprika (ljusgrön, avlång) alltid kostar kring 1,50€ på invandraraffären här. nästa gång du är ityskland, köp vallmomos, det har dubbelt så mkt kalcium som sesam, mkt näringsrikt och, som det ju ofta talas om på sistone, "klimatsmart". publicera snart, åker till vän m ugn i dagarna!

Emelie sa...

Hej sara!

Det är Emelie från Moa. Nu har jag tagit mig i kragen och (äntligen) blivit vegetarian. Jag befinner mig dessutom i världens mest vegetarian- och veganvänliga land.

Ikväll är det min tur att laga middag i lägenheten så jag tänkte gå igenom ditt receptregistrer på jakt efter något där man inte behöver en ugn.

Ha det bra!

Anonym sa...

fin blogg och många goda recept :)