måndag 9 februari 2009

2 GRÖNA: efterrätter 7/2Shrikand med pistaschbaklava 4 portioner
4 dl sojayoghurt
1 dl pistagenötter
1,5 dl florsocker
2 tsk kardemummakärnor

Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i 1 timme. Stöt kardemumman grovt i en mortel och blanda med yoghurten. Sikta ner florsockret och blanda ner pistagenötterna och blanda väl. Fördela yoghurtblandningen i fyra portionsglas och strö över några pistagenötter. Servera med pistashbaklava.

Pistaschbaklava 30 bitar
15 ark yufkadeg
150 g mjölkfritt margarin, smält
2 msk rapsolja

Fyllning
2 msk råsocker
3 msk mjölkfritt margarin, smält
150 g mandel
150 g pistagenötter

Sockerlag
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
1 citron, saften från

Mixa socker, smält margarin, mandel och hälften av pistagenötterna. Blanda sedan i resten av pistagenötterna. Blanda det smälta margarinet och rapsoljan och pensla lite av det i botten av en form (20x30 cm). Pensla sedan 5 ark med margarinblangningen. Lägg hälften av nötblandningen och sedan ytterligare 5 ark. Pensla varje ark med det smälta margarinet. Lägg på resten av fyllningen och sedan ytterligare fem ark. Ställ formen svalt ca 1 timme. Sätt sedan ugnen på 175 grader. Skär degen i rutor eller trekanter. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Koka sedan upp ingredienserna till sockerlagaen och låt det koka 2-3 minuter. Skeda sedan över den varma lagen över baklavan och grädda sedan ytterligare 5 minuter. Låt sedan kakan kallna.Melonsallad med passoa och vaniljgrädde 4 personer
½ honungsmelon
½ nätmelon
½ cantaloupemelon

0,5 dl råsocker
0,5 dl vatten
4 cl passoa

2,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 dl rostade cashewnötter

Tärna melonerna. Hetta upp socker och vatten och rör tills sockret har smält. Låt blandningen svalna något och blanda ner passoa. Häll sedan blandningen över melonsalladen. Vispa grädden och blanda med vaniljsockret. Servera melonsalladen med vaniljgrädden och cashewnötter.

Recept på nougatglass hittar du på fantastiska glass mot glass.

1 kommentar:

Anonym sa...

pistagebaklava låter ju helt gudomligt! måste prövas snarast! och tack för en fantastisk blogg! :)