fredag 20 februari 2009

Dumplings med kimchi

Hädanefter lovar jag att alltid ha med en kamera med laddat batteri till nationsköket när det är dags för 2 GRÖNA, så att jag hädanefter slipper skämmas för att publicera blogginlägg helt utan bilder.


Dumplings
Deg
8 dl vetemjöl
3 dl ljummet vatten

Fyllning
1 zucchini
en liten bit purjolök
400 g sojafärs, gärna fryst
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk salt
1 tsk kinesisk soja

Dipsås
1 dl rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
1 finhackad chili
1 tsk sesamolja
1 tsk kinesisk soja
2 tsk råsocker

Blanda mjöl och vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Täck med en fuktig handduk och låt degen stå i ca 30 min. Riv zucchinin grovt och pressa ur det mesta av vattnet. Strimla purjolöken fint och blanda med zucchini, soajfärs, ingefära, vitpeppar, salt och soja. Dela degen i tre delar. Rulla ut en del i taget till en 2,5 cm tjock rulle. Skär rullen i 1,5 cm stora bitar. Lägg alla bitar på ett fat under en blöt handduk. Kavla bitarna till rundlar, ca 6 cm i diameter. Lägg på 1 tsk av fyllningen och vik sedan ihop knytena och kläm ihop. Lägg knytena på ett bakplåtspapper. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i några dumplings i taget. När de flyter upp tillsätter du ca 1 dl kallt vatten. Låt koka upp igen och koka ca 3 minuter. Lyft upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. Servera med dipsås och kimchi. Recept hittar du bland annat här, men det finns även ekologisk kimchi från Tistelvind att köpa i vissa välsorterade matbutiker eller hälsokostsaffärer.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Låter himla gott - jag har faktiskt aldrig ätit dumplings alls. Är det ett kritiskt ögonblick när de ska kokas eller är det lika lätt som nånting annat?

Anonym sa...

Det är inte alls svårt att koka dem!

Anonym sa...

Schysst löfte! En bild säger mer än tusen ord!

Sofia sa...

låter gott! Ska fyllningen vara otillagad eller ska man steka den först?