torsdag 26 februari 2009

Vitlök, groddar och lönnsirap är en bra kombination

Jag blev tipsad om att tahini och något sött var en klockren kombination som pålägg. Med det i minnet ringlade jag imorse lönnsirap över hummussmörgåsen, vilket var mycket gott! Jag är inte så mycket för söta saker på morgonen, förutom sylt till gröten, men sötman bröt av fint mot hummusens smak av vitlök och spiskummin. Jag kommer definitivt äta det fler gånger.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Låter inte helt otippat det där om tahini i kombination med sött - tahini är ju sesambaserat, och det är väl halva också? Eller? Blir lite osäker nu, men har för mig att halva typ är söt sesampasta, eventuellt med tilläggssmak av vanilj, pistach eller liknande.

Har du tips på vad man använder tahini till när man inte har den i hummus? Jag öppnade en burk igår, men gör inte hummus precis hela tiden, så det skulle vara bra med alternativa sätt att få rotation på burken...

Anonym sa...

min favorit är hårt bröd med tahini, äppelskivor och lite salt

Anonym sa...

I arabvärlden äter man ofta tahini med dadelsirap! Med bröd då förståss! =) Det är riktigt gott! Smakar mer som godis. En annan sak man kan göra är att doppa dadlar i tahini, också en hit!

Ika: Du har rätt om halvan!

Jag har aldrig hört om något sött med hummus och vitlök förut, men det kanske funkar det med =)

Anonym sa...

Jag äter som sagt var honung och brukar ha det tillsammans med ren tahini + lite salt. Kan tänka mig att tahini + lite sirap på grovt bröd ger samma goda smakupplevelse.

Anonym sa...

Knäckemacka med smör, tahini och smörgåsgurka:D

Anonym sa...

Sesamsås är det bästa man kan göra av tahini! Rör ut tahini med sojamjölk eller vatten - man får röra ett tag och mixtra med förållandet mellan infredienserna men när man fått till det är konsistensen perfekt till tex dipp eller dressing. Krydda med tex vitlök, salt och peppar eller kanske lite cayenne. Kan ta några gånger innan man gillar smaken men den är beroendeframkallande! Perfekt som pålägg eller till falafeln

Anonym sa...

Man kan alltid göra en modifierad amerikansk klassiker och göra syltmackor med tahini istället för jordnötssmör. Kalciumrikt sätt att stilla sötsuget...

Sedan kan man också använda lite som bindemedel om man gör egna "bars" (man kan utgå från det här receptet och byta ut jordnötssmöret http://www.nlife.se/mellanmal-snacks/bars-med-aprikos-kakao-blabar/).

Sanna sa...

Gillar inte heller söt på morgonen men detta låter som något som jag skulle gilla.