söndag 1 februari 2009

Pärontårta med nougatnoblesse

Jag trodde jag skulle ha kanske det bästa tårtreceptet någonsin färdigt att publicera efter helgens födelsedagskalas men istället blir det bara ett dystert konstaterande att jag har misslyckats, och det fatalt. Det som skulle bli tidernas tårta med pistaschbotten, päronmousse och nougatnoblesse blev en enda sorglig hög av något vitt och grönt som med väldigt god fantasi skulle kunna liknas vid en tårta. Jag vet inte varför det hände, men jag riktar starka misstankar mot GoGreens förändring av vispgrädden. På ytan ser det inte ut som om mycket har ändrats, förpackningen har fått en mer rektangulär form och några barnsliga bokstäver på röd bakgrund hävdar att smaken har blivit bättre. Jag har tyvärr ingen gammal förpackning grädde kvar så jag kan inte jämföra innehållsförteckningen, men jag tror att någonting grundläggande har ändrats. Grädden stelnar ju för fasen inte. Jag hade i gelésocker och stoppade in päronmoussen i kylen. Inte mycket hände. Jag hade i agar. Inte mycket mer hände. Klockan var närmare ett på natten och jag lämnade tårtan och hoppades att högre makter kunde göra något åt den medan jag sov. När jag vaknade trodde jag att så hade skett. När jag tog av den avtagbara kanten kring tårtformen rasade den ihop. Jag svor för mig själv, bet ihop och serverade den ändå. Det var inte många som tog av den av fri vilja, men jag trugade och ett fåtal tappra vågade smaka min så kallade pärontårta. Nåja, smaken var det inget fel på, men hur den såg ut. Jag har aldrig gjort en fulare tårta. Jag ska snart dra igång en förundersökning och se vad som kan ha gått snett. Och jag ska komma igen, och det starkt. På torsdag fyller jag nämligen år på riktigt. Det blir några säkra kort, som Valentinkaka och chokladbiskvier, men jag ska även försöka mig på något annat. Kanske en riktig pärontårta, vi får se.

7 kommentarer:

Bitte sa...

Trist med tårtan! Men jag kollade in din valentinkaka och den ser ju bara underbar ut. Har bestämt mig för att baka den till helgen och bjuda ickeveganska vänner på. (Är själv inte heller vegan, men äter gärna veganskt och har dessutom släkt och vänner som är veganer, så din blogg är perfekt för mig som vill lära mig mer!)

Jag har en bra bok som jag fick, som jag tror du också nämnt i något inlägg, Veggo Paradiso. Från den har jag lagat en underbart god lasagne bland annat, med en fyllning av en härligt mustgi grönsaksröra med bl a broccoli och morot.

Anja sa...

I dina tårtrecept brukar jag använda Soyatoo istället för GoGreen-grädde, och det har hitintills funkat perfekt. Så det alternativet finns väl alltid kvar att ta till, för Soyatoo är inte ändrad nyligen. Dessutom är Soyatoo ekologisk, och det gillar jag, sen gillar jag smaken bättre också, men det är ju en smaksak. Det enda problemet är att Soyatoo är rätt mycket dyrare.

Anonym sa...

Anja: Ja, soyatoo funkar alltid, men jag gillade smaken på GoGreen bättre :) Jag väntar på samtal från dem nu angående ändringar i produkten.

Anonym sa...

Gillar också smaken bättre på GoGreen än Soyatoo, men är inte helt nöjd med GoGreen-smaken heller. Det måste finnas en tredje som är ännu bättre......

Anonym sa...

shit, nu blir jag ännu mer nervös... har ju använt googreen i alla mina glassrecept typ. i kylen står ett gäng gamla och ett gäng nya gräddförpackningar och de ska testas och jämföras snart...

Anonym sa...

Jag var med om ett liknande tårthaveri förra helgen! Skulle göra en fin mangohallonchokladtårta, med gogreens nya (?) grädde, men allt bara flöt ut och blev elände - gogreen-grädden i de nya rektangulära förpackningarna var hopplöst rinnig... :S Så jag och födelsedagsbarnet fick fira medelst otjusigt tårtgegg ur djupa tallrikar... Ska bli spännande att höra vad du får för svar från dem..!

Sara Rudenmo sa...

Saga: Jag vet inte vad som skiljer den nya GoGreengrädden mot den gamla, men något lurt är det. De sa att de skulle ringa upp mig angående förändringarna, men de har inte gjort det än, hoppas de gör det snart.