måndag 2 februari 2009

Veganvrak goes pysselblogg

En jul när jag var yngre önskade jag mig en vegan i julklapp. Det fanns inte särskilt många veganer där jag växte upp, så mina systrar hade tämligen svårt att leta reda på någon som kunde tänka sig att slås in och levereras som julklapp till mig. Kreativiteten hos mina systrar var det dock inget fel på, så i stället gjorde de vad de kunde och pärlade ihop ett fint vegangrytunderlägg till mig. Jag har tyvärr inte kvar det, och nu har jag ju redan en nästanvegan så jag har slutat att önska mig det. Nu i julas fick jag ett väldigt fint kakfat med tillhörande veganpraliner gjorda av yngsta systern. När jag inte lagar mat och gör andra saker brukar jag också pyssla, men jag har inte särskilt mycket veganpyssel att visa förutom följande citat som finns på en vägg härhemma samt otaliga virkade och stickade mössor, halsdukar och annat. Störst utbud av syntetgarner finns här i Uppsala på Garnspecialisten Tyg och Rum på Dragarbrunnsgatan 18, men det finns också mycket bomullsgarner på Yll och Tyll.


Syster Pralins kakfat
Du behöver:
fina porslins- eller glasfat
äggkoppar med rak kant
superlim
frystejp eller liknande

Gör så här:
Se till att faten är rena. Limma sedan ihop äggkopparna med faten. Tejpa ihop hela skapelsen så att kakfatet sitter ihop. Lägg gärna något tungt överst så att limmet pressas mot faten. Torka av överflödigt lim som väller ut. Ställ sedan kakfatet någonstans för att torka, helst utom räckhåll för nyfikna katter. När limmet har torkat tar du av tejpen och diskar kakfatet för hand. Gör sedan exempelvis chokladbiskvier eller chokladpraliner att fylla kakfatet med.Veganpropaganda på väggen
Du behöver:
ett fint citat
klisterbokstäver från exempelvis Clas Ohlsson
en ledig väggyta

Gör så här:
Klistra upp citatet bokstav för bokstav på väggen. Ta sedan ner bokstäverna när du tröttnat på citatet eller när du flyttar.

4 kommentarer:

Bitte sa...

Du är lika fantastisk på pyssel som på lockande mat! Jag ska få renoverat i min lägenhet i maj och det första jag ska göra när köket är vitt och fint är att sätta upp lite veganpropaganda på väggen!

Anna sa...

Haha, det där grytunderlägget hade jag nästan glömt bort :P Vitt och grönt var det va? Fint att se att mitt kakfat kommer till användning :) Kan påpeka att kakfatet var lite knepigt att få rakt, så jag försökte mäta ut mitten först och rita (försiktigt med blyerts eller annat som går att tvätta bort) runt äggkopparna för att veta vart dom skulle sitta. Och så får man ju limma fat för fat och låta torka emellan, men det är väl rätt självklart.

Unknown sa...

Kakfatet är BEDÅRANDE!! Jag har gjort en karriär på att återanvända skräp men detta hade jag aldrig tänkt ut själv!!

Anna sa...

Mami: Det är inte min idé heller, jag såg ett likadant kakfat på Designtorget i Stockholm, och tänkte att det var en perfekt julklapp till min syster. Billigt och enkelt dessutom.