måndag 30 mars 2009

Linser och lingon

Lingon är ett av de finaste orden jag vet. Det ligger så fint i munnen. Särskilt ng-ljudet; med tungryggen pressad mot mjuka gommen. Jag är dessutom svag för substantivändelsen -on, som på andra bär som hjortron, hallon och smultron. Självklart gillar jag även smaken av lingon. De är tämligen smaklösa och mjöliga direkt från busken, men i hemkokt lingonsylt är de härligt syrliga. I den här linssalladen används frysta lingon. Vi serverade den här linssalladen som förrätt på förra 2 GRÖNA.



Röd linssallad med lingon och aprikoser 4 portioner
2 dl röda linser
1 dl lingon, färska eller frysta
10 torkade ekologiska aprikoser
0,5 dl kallpressad rapsolja
1 msk finhackad färsk timjan
1 msk sirap
salt, nymalen svartpeppar
4 blad rosésallad

Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten. Skölj sedan av dem. Strimla aprikoserna och blanda med linserna och lingonen. Ringla över rapsolja och sirap och blanda väl. Smaka av med finhackad timjan, salt och nymalen svartpeppar. Servera linssalladen i rosésalladsblad.

2 kommentarer:

Sven C sa...

Härligt recept. Fast inte är de smaklösa direkt från busken. Jag brukar gå ut och hämta en handfull på morgonen (när det är årstid), och strö på frukostflingorna. Det är fantastiskt gott.

Mimmi Rosell sa...

Undrar nyfiket om det kommer några recepttips såhär i Påsktider? Skulle bli väldigt glad över lite idéer på vad man ska bjuda mor o far på när de hälsar på ^^