Borlottipaj, julglaserade tzayspett och tofusylta till julbordet
Här kommer ytterligare några recept från julbordet.
Borlottipaj med bladspenat och kanel
1 pajskal
3 dl kokta borlottibönor
½ purjolök
färsk eller fryst bladspenat
malen kanel
1,5 dl havregrädde
2 msk maizena
salt, svartpeppar
0,5 dl pinjenötter
Sätt ugnen på 200 grader. Strimla purjolöken och fräs den mjuk i en panna. Tillsätt bladspenat och kanel och låt fräsa några minuter. Mosa bönorna. Rör ut maizena i grädden och blanda med bönmoset. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg spenat- och lökblandningen i botten av pajskalet. Bred ut bönblandningen ovanpå. Strö över pinjenötterna och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter.
Julglaserade tzayspett
1 frp tzayspett
2 dl svartvinbärsgelé
2 msk malen ingefära
2 tsk malda kryddnejlikor
4 tsk kardemumma
2 krm svartpeppar
2 krm chilipeppar
salt
Tina tzayspetten. Smält gelén i en kastrull och tillsätt kryddorna. Pensla gelén över spetten och griljera i ugnen.
Waldorfsallad 4-6 portioner
150 g rotselleri
2 syrliga äpplen
1 dl valnötskärnor, grovt hackade
1 dl vegansk majonnäs
1 dl havregrädde
1 msk dijonsenap
2 tsk pressad citron
ev. salt
Tärna rotselleri och äpple fint. Koka dem knappt mjuka i lättsaltt vatten och häll sedan av vattnet. Rör ihop majonnäs, grädde och senap och blanda med de andra ingredienserna. Smaka eventuellt av med lite salt.
Tofusylta med persilja
1,5 kg tofu
1 tsk rökarom
1 l vatten
2 tsk salt
100 g rotselleri
150 g morot
150 g gul lök
1 msk hel vitpeppar
1,5 msk hel kryddpeppar
2 st lagerblad
5 msk agarflingor
½ dl hackad persilja
Lägg salt, vitpeppar, kryddpeppar och lagerblad i en kastrull och låt koka upp. Tärna rotselleri och morot fint och låt det koka i vattnet tills de är nästan färdiga. Finhacka löken och tärna tofun och tillsätt tillsammans med rökarom. Vispa ner agarflingorna och persiljan och låt koka ca 5 minuter. Skölj en stor form eller flera små formar i kallt vatten och häll i syltan. Låt stå kallt över natten.
1 kommentar:
wow! jag har inte tänkt på att man kan kan smälta gelén och använda den sådär. Måste prövas omedelbums"
Skicka en kommentar