söndag 21 december 2008

Ännu fler julrecept

Här kommer ännu fler julrecept. Tyvärr så har jag inte några bra bilder, men det kanske kommer så småningom.

Finsk kålrotslåda 1 st
1 kg kålrötter
2 dl ströbröd
4 dl havregrädde
1 dl sirap
1 tsk mald ingefära
1 tsk salt
1 dl mannagryn
flytande mjölkfritt margarin

Sätt ugnen på 175 grader. Skala kålrötterna och skär dem i stora bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Låt ströbrödet svälla i grädden. Häll av kålrotsspadet, men spara det. Mosa kålrotsbitarna. Blanda sedan alla ingredienser. Späd med lite av kålrotsspadet. Häll smeten i en ugnssäker form och strö över lite ströbröd. Ringla över lite mjölkfritt margarin. Grädda lådan i 1-1,5 timme.

Nötsstek 1 st (från Vego Paradiso - Pia Hall)
1 gula lökar
4 msk olja
2 vitlöksklyftor
0,5 l färska champinjoner
2 tsk vetemjöl
3 dl vatten
4 dl blandade nötter
3 dl ströbröd
3 msk soja
några kvistar färsk timjan
½ tsk malen nejlika
½ tsk malen kanel
salt, svartpeppar
ströbröd till

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka lök, vitlök och svamp och fräs det mjukt i olja. Slå över vattnet och rör i vetemjölet och låt småputtra några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och forma sedan till en stek. Vänd i ströbröd och lägg steken i en ugnsfast form. Grädda i ca 45 minuter.


Varm quinoasallad med saffran, apelsin och ingefära 4 port
3 dl quinoa
6 dl vatten
1 röd lök
0,5 g saffran, stött med lite salt
2 apelsiner
1 msk finriven ingefära
70 g ruccola
0,5 dl kallpressad rapsolja
salt, nymalen svartpeppar

Skölj quinoan i kallt vatten. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja. Tillsätt quinoa, saffran och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt småputtra i ca 20 minuter tills quinoan har svansat är färdigkokt. Skala och skär apelsinerna i bitar. Blanda ner apelsin och ingefära och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg salladen på en bädd av ruccola och ringla över kallpressad rapsolja.


Äppelsallad med selleri 4 port
2 rotselleri
2 äpplen
olivolja
1 msk flingsalt

0,5 dl ljus sirap
2 msk äppelcidervinäger
2 dl vatten
2 schalottenlökar
5 timjankvistar¨

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotsellerin och skär den i centimetertjocka stavar. Lägg sellerin i en ugnssäker form och ringla över olja. Baka sellerin i ugnen i 15 minuter. Kärna sedan ur äpplena och klyfta dem. Lägg dem i formen med sellerin och baka i ytterligare 10 minuter. Skala och hacka löken och fräs den mjuk i lite olja. Tillsätt sirap, vinäger och vatten och låt koka ihop. Häll blandningen över selleri- och äppelblandningen och repa av timjanen och tillsätt den.


Morötter med ingefära och apelsin 4 port
5 morötter
1 apelsin
1 dl apelsinjos
1 msk riven ingefära
0,5 tsk gult senapsfrö
1 salladslök
2 msk kallpressad rapsolja
salt, nymalen svartpeppar

Skala och slanta morötterna. Skölj apelsinen och riv sedan skalet och pressa ur saften. Koka upp apelsinsaft, apelsinskal, apelsinjos, ingefära och senapsfrö. Ha i morötterna och koka tills de blir mjuka. Låt det svalna något och ha sedan i rapsoljan. Strimla salladslöken och blanda i den tillsammans med salt och svartpeppar. Serveras morotssalladen varm eller ljummen.

Ris a la malta 4 port
1,5 dl grötris
3 dl vatten
1 tsk salt
7-8 dl sojamjölk, gärna sötad
2 bitar hel kanel
1 skalad mandel om du vill gifta bort dig själv eller dina gäster

1 pkt go greens vispgrädde
1 liten burk konserverade mandariner
2 tsk vaniljsocker

Blanda ris, vatten och salt och låt det koka upp. Rör om och lägg på ett lock och låt det koka i ca 10 minuter på svag värme. Ha i sojamjölken och kanel och låt gröten koka på svag värme i ca 40 minuter. Låt sedan gröten svalna. Vispa grädden och rör ner det i den kalla gröten tillsammans med mandariner och vaniljsocker.


Bovetesylta 1 st
2 dl bovetekross
6 dl vatten
1 gul lök
1 msk grönsaksfond
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 tsk malen kryddnejlika
en knivsudd cayennepeppar
några droppar rökarom

Finhacka löken. Koka alla ingredienser ca 5 minuter under omrörning. Ta sedan bort lagerbladen. Skölj en form i kallt vatten och häll sedan upp syltan däri. Låt den stelna i kylskåp och skär sedan upp syltan.

Varm rödkålssallad med hasselnötter och granatäpple 4 port
350 g rödkål
3 röda äpplen
2 dl hasselnötter
balsamvinäger
olivolja
salt, peppar
1 granatäpple
100 g ruccola

Strimla rödkålen och fräs den i olja några minuter. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Låt dem fräsa med kålen några minuter. Hacka hasselnötterna grovt och lägg dem i pannan. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg ruccola på ett salladsfat och lägg rödkålen över. Peta ur kärnorna från granatäpplet och strö dem över den varma salladen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vilket paradis din blogg måste vara för den som letar recept på vegansk julmat.

Vi tipsar om den i vår blogg idag.
http://bloggtipsarna.blogg.se/2008/december/vegansk-julmat.html

Anonym sa...

Ah veganvrak, du ar sa fantastisk. Aven langt bort ifran Sydafrika laser jag din blogg for jag blir sa inspirerad och imponerad. Keep it going
puss och kram fran en vegan

Unknown sa...

Kan man förbereda detta innan. Eller måste det göras dagen innan.