Tre goda snittar
Istället för det vanliga julbordets ägghalvor med majonnäs och kaviar serverade vi tre olika snittar på vårt veganska julbord. Vi hade rågkex med amarantkaviar, smördegssnittar med indisk linsröra och saffranspolenta med rödlökschutney.
Rågkex med amarantkaviar
Amarantkaviar inspirerat av Allergimat.com
2 dl amarant*
2 msk finhackad dill
2 msk ketchup
1 msk olja
½ tsk rökarom
salt
Koka amaranten i dubbla mängden saltat vatten ca 20 minuter. Skölj fröna väl i en sil så att all stärkelse försvinner. Blanda sedan med övriga ingredienser.
Vi använde rågkex från Göteborgskex men du kan självklart använda vilka kex du vill. Garnera gärna med färsk dill.
*amarant kan du här i Uppsala hitta på Hemköp vid Stora torget.
Saffranspolenta med rödlökschutney
Saffranspolenta
2 dl polenta
6 dl vatten
0,5 g saffran
1 tsk salt
2 msk kallpressad rapsolja
Stöt saffran med salt. Koka upp vatten, polenta och olja. Tillsätt sedan saffran och rör om. Låt puttra några minuter tills det tjocknar. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka eller i en stor form eller liknande och bred ut polentan. Lägg på ett ark bakplåtspapper och platta ut polentan så att den blir ca 1 cm tjock (eller tunnare om du vill ha tunnare snittar). Låt sedan polentan svalna i kylskåp eller rumstemperatur. Skär den sedan i lagom stora snittar och lägg på en klick rödlökschutney.
Rödlökschutney
4 röda lökar
0,5 dl olivolja
0,5 dl russin
0,5 dl muscovadosocker
0,75 dl vitvinsvinäger
2 kanelstänger
Skiva rödlöken tunt. Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt löken. Låt löken bli mjuk men inte få färg. Tillsätt russin, socker, vinäger och kanel och låt småputtra ca 15 minuter. Smaka av med salt.
Smördegssnittar med indisk linsröra
några ark smördeg
Indisk linsröra
2 dl röda linser, blötlagda över natten
2 tomater, fint tärnade
½ röd lök, finhackad
ca 1 dl mango chutney
½ tsk spiskummin
½ tsk malen ingefära
½ tsk kanel
salt
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegen något och skär den i kvadrater om ca 2 x 2 cm. Grädda dem sedan i ugnen ett par minuter tills degen har höjt sig och fått fin färg. Blanda sedan alla ingredienser.
2 kommentarer:
hej! De två understa snittarna gjorde jag på mitt bröllop, stor succé och min köttätande syrra pratar fortfarande om dem. på lördag har vi hejfest för vårt första barn och snittarna är självskrivna. tack för recepten!
/ida
Hej! Jag antar att man ska koka linserna, fast det inte står? Sen blanda ihop och klicka på?
Skicka en kommentar