fredag 19 september 2008

Smörgåstårtan slår tillbaka

Smörgåstårta. Smaka på ordet. Jag tycker det smakar nittiotal. Föräldrarnas födelsedagsfirande. Alla vuxna som först skulle äta smörgåstårta innan de högg in på gräddtårtan, den du själv suktat efter. Ändå tog du en bit tårta. Petade bort de där skalade räkorna som låg på tårtans ovansida. Den flottiga majonnäsen stannade kvar i gommen ett bra tag. Du höll dig ifrån smörgåstårta flera år. Men så börjar du bli vuxen. Vad stod på bordet då du fyllde tjugo? Jo, smörgåstårta. Tjugoett? Just det, smörgåstårta. Tjugotvå och tjugotre? Nej. Ingen smörgåstårta. Istället gräddtårtor. Men vad nu? En septembermåndag står du där i köket och gör, just det, en smörgåstårta. Långt ifrån ditt födelsedagsfirande. Men smaken från smörgåstårtan din pappa gjorde till sitt femtioårskalas för två veckor sedan sitter kvar och har lämnat mersmak. En kompis ber dig dessutom göra en smörgåstårta till ett sjuttioårskalas. Du passar samtidigt på att göra en till dig själv. Och kommer på att du faktiskt längtar till månadsskiftet januari-februari, då det vankas flera födelsedagskalas. Det finns ju faktiskt en anledning till att smörgåstårtor passar så bra vid födelsedagsfiranden. De är goda, snygga och jäkligt vuxna, precis som du vid ditt kalas.Smörgåstårta ca 10 bitar
1,5 pkt polar- eller hönökaka (Vill du hellre använda landgångsbröd eller formfranska funkar det såklart alldeles utmärkt, men jag tycker att polarbröd smakar bättre. Det är dessutom lättare att skära en så stor smörgåstårtebit man vill ha, istället för att hålla sig till formfranskans fyra kanter.)

Fyllning 1: 1 tub tartex med örter + 1 dl hackad smörgåsgurka som blandas med pastejen
Fyllning 2: skagenröra
Fyllning 3: solrospastej med soltorkad tomat

Garnering:
1 tub kavlis fettfria majonnäs
1 burk svart tångkaviar
1 gul paprika, fint tärnad
250 g körsbärstomater
½ röd lök, finhackad
en liten bit gurka
färsk dill och persilja
ev. färsk citron
½ kruka sallat, skuren (till tårtans kant)

Skagenröra
200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
4 msk vegansk majonnäs, hemgjord eller köpt
4 msk havregrädde
örtsalt
svartpeppar
2 msk finhackad rödlök
3 msk finhackad färsk dill
lite rivet citronskal
lite citronsaft
3 msk tångkaviar

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Bred fyllningen på det andra lagret.

Solrospastej med soltorkad tomat
0,5 dl röda linser
1 dl rostade solrosfrön
5 soltorkade tomater
2 msk olivolja
en skvätt vatten eller havregrädde
1 msk tomatpuré
1 msk färsk, hackad basilika
salt, svartpeppar

Koka linserna i vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och skölj linserna. Mixa solrosfröna. Blanda i linserna, oljan, basilikan och de soltorkade tomaterna. Mixa röran slät. Smaka av med salt och svartpeppar. Bred fyllningen på det tredje lagret.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Smarrigt! Ett tofuskagenröralager har jag aldrig testat - tack för tipset. Sen tycker jag att vindruvor är ett måste på varje smörgåstårta men det är ju bara att lägga till.

dyermaker sa...

Åh, så gott det här lät - även för en ickevegan som jag! Ska absolut testas med det snaraste!

Anden sa...

Gjorde denna idag. Blev riktigt god!

Ida sa...

Det här var bland det godaste jag någonsin ätit! Tidigare då jag åt smörgåstårtor med fisk och räkor tyckte jag att en bit räckte sen började den att växa i munnen, men den här tårtan kunde jag inte sluta äta! Jag använde mig av coop extras majonäs och till garneringen blandade jag ut den lite med alpro soyas naturella yoghurt, det gav en mycket fräsch smak. Trots tre olika lager var den lätt och snabb att göra. Tack och ni som inte gjort den - GÖR!

Unknown sa...

Hej! Gjorde den här tidigare- blev succé! Nu verkar jag dock ha blivit tomatallergiker :( Någon idé kring vad jag kan ha istället för soltorkade tomater/tomatpuré, eller ett alternativ till solrospastejen över huvud taget?