måndag 23 februari 2009

Bokreatips och pumpabröd

Söndagkvällar är bra kvällar för brödbakning. Detta bröd hämtar sin inspiration från ett brödrecept i Anna och Fanny Bergenströms vackra kokbok Under valnötsträdet (2006), som för övrigt kommer på bokrean som startar imorgon. Jag minns inte om det är på Akademibokhandelns eller Åhléns bokrea, men 129 kronor kostar i alla fall boken. Under valnötsträdet är ingen vegetarisk kokbok, men den innehåller en hel del vegetariska recept och de köttrecept som finns i boken går lätt att veganisera. Här har jag bland annat gjort en vegansk variant av Bergenströms Kyckling limone och här har jag gjort en linssoppa inspirerad av en chipotlesalsa. Kokboken är uppdelad i olika kapitel där en råvara ingår i samtliga recept i det kapitlet. Mina favoritkapitel i boken är chili, citrus, tomat och kardemumma, men samtliga kapitel är läsvärda. Under valnötsträdet är en kanske ingen kokbok som får dig att springa till köket för att testa samtliga recept i boken, men det är en inspirerande och vacker kokbok med fina fotografier, recept och små anekdoter som gör att man kan sitta länge och bläddra i denna bok, för att sedan i sakta mak bege sig till köket med Bergenströms tankar i bakhuvudet.





Bröd med pumpafrön 1 stort bröd
½ pkt jäst
1 tsk salt
1 msk sirap
6 dl ljummet vatten
2 msk kallpressad rapsolja
2 dl grahamsmjöl
2 dl pumpafrön, gärna rostade
10-12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, sirap och lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, grahamsmjöl och pumpafrön. Arbeta ihop degen något och tillsätt sedan nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, 10 minuter för hand eller 5 minuter i bakmaskin/assistent. Degen ska vara något kladdig. Strö över lite mjöl och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa 1,5 timme. Sätt ugnen på 260 grader. När degen har jäst klart stjälper du upp den på mjölat bakbord. Forma snabbt ihop till en rund limpa. Lyft degen till en plåt med bakplåtspapper och stänk på vatten på brödet. Grädda brödet 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.

5 kommentarer:

Andrea sa...

fint bröd,
själv söndagsbakade jag också men kom på mitt i baket att jag hade för lite mjöl hemma (o inget är öppet i frankrike på söndagarna) = jättekladdig limpa

ps. prova physilliumfrön i, ska tydligen vara nyttiga + smakar anis!

Anonym sa...

Verkar vara ett fint recept. Ska det inte jäsa någonting efter andra knådningen? Bara upp på plåt och in i ugnen direkt?

Jag söndagsbakade också, ett jugge-bröd med havregryn och olivolja. Gött och enkelt.

Sara Rudenmo sa...

Andrea: Psylliumfrö har jag aldrig testat, ska jag testa snarast!

Hisingen: Nej, det ska inte jäsa en andra gång.

Maria sa...

Det lät gott =)

Kolla på min blogg så får du ett förjäkla nice recept på tjock å god vegansk ugnspannakak :)

Anonym sa...

Lite reklam, vi öppnar senast vegankonceptet inom 10 dagar,,, skicka gärna runt.
Veganmeny
Pizza

Jonsborg 55: -
Tomatsås, ost och oregano
Porchetta 60: -
Tomatsås, ost och skinka
Calzone
Tomatsås, ost och skinka. Inbakad 60: -

Capricciosa
Tomatsås, ost, skinka och champinjoner 60: -

Non cannibale
Tomatsås, ost och lök 60: -

Tacopizza
Tomatsås, ost, tacofärs, majs, jalapeño och salsa 65: -

Mexicana
Tomatsås, ost, färs, lök, paprika och peperoni 65: -

Jonsborgs Chicken
Tomatsås, ost, marinerad kyckling, champinjoner, lök och currysås 70: -

Africana
Tomatsås, ost, kyckling, banan, ananas, jordnötter och currysås 70: -








Tzaydream
Tomatsås, ost, tzaybitar, lök och paprika 70: -

Kebabish
Tomatsås, ost, ekologiska kebabbitar, lök, peperoni, färska tomater, sallad och kebabsås 70: -

Chorizo
Tomatsås, ost, ekologisk chorizo, lök, soltorkade tomater och salsa 70: -
Wild West
Tomatsås, ost, skinka, baconoch bbq-sås. 70: -

Magic falafel
Tomatsås, ost, falafel, lök, jalapeño, färska tomater, sallad och kebabsås. 70: -

Tysken
Tomatsås, ost, skivad bratvurst, champinjoner, lök 70: -

Gamla hörnet
Tomatsås, ost, vegansk salami, skinka, lök och paprika 75: -




Sallader

Välj mellan kebabsås, currysås, vitlöksås eller vinägrettsås

Tzaysallad
Mixsallad, tomat ´, gurka, rödlök, oliver och marinerad tzay 70: -

Kycklingsallad
Mixsallad, tomat, gurka, paprika, majs och vegansk kyckling 70: -

Kebabsallad
Mixsallad, tomat, gurka, jalapeño, majs,
paprika och kebabbitar 70: -

Cabonara
Mixsallad, gurka, tomat, paprika,
soltorkad tomat och carbonarabitar 70: -

Tacosallad
Mixsallad, majs, jalapeño, gurka,
tomat, tacofärs, och nahos 70: -







Pasta

Spagetti Bolognese
Spagetti med färssås 75: -

Kycklingpasta
Pasta med kyckling, lök och paprika i en krämig gräddsås 80: -

Pasta Carbonara
Pasta, carbonarabitar, bacon, svartpeppar och grädde 80: -

Pasta Mexicana
Pasta, tacofärs, majs, jalapeño, soltorkade tomater, salsa med chipotle 80: -

Jonborgs tzaypasta
Pasta, tzay, lök, paprika, vitlök i currysås 80: -












À la carte

Corner Queen 75: -
150 grams burgare med rökig smak
Serveras med sallad och dressing och pommes

Kolgrillad stek 120: -
Serveras med klyftpotatis och bearnaisesås

Chicken Fajta 99: -
Kycklingfilé serverad med grillad majskolv, lök, paprika, klyftpotatis och salsa

Falafeltallrik 69: -
Falafel, sallad, lök, tomat, gurka, peperoni och kebabsås

Kebabtallrik 69: -
Ekologisk kebab, sallad, lök, tomat, gurka, peperoni och kebabsås

Tacotallrik 69: -
Spröda nachos med kryddig färs, salsa och guacamole

Chili sin carne 75: -
Rykande het chili serverad med färskt bröd





Desserter

Banana split 55: -
Vaniljglass med banan och chokladsås

Glasscoupe 55: -
Vaniljglass med frukt och topping


Snacks

Wasabinötter 20: -

Ölkorv 25: -

Världens starkaste chips (varning) 35: -

Nachos med salsa 30: -