lördag 11 oktober 2008

2 GRÖNA: efterätter

Här kommer efterrättsrecepten från senaste 2 GRÖNA.

Irish Coffe-cheesecake
15 digestivekex
75 g mjölkfritt margarin

1 dl starkt kaffe
1,5 dl gelesocker multi
2 pkt tofuline färskost naturell
1 tsk vaniljsocker
3 msk irländsk whiskey

moccabönor eller chokladdoppade kaffebönor

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen för hand eller i mixer. Blanda det smälta margarinet med kexkrosset och tryck ut det i en form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter.

Blanda kaffe och gelesocker i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Rör mjukosten smidig tillsammans med whiskeyn och blanda det väl med gelesockerblandningen. Lägg fyllningen i formen och ställ den sedan kallt för att stelna. Garnera med kaffebönor

Crepes med fikonmarmelad, färska fikon och vaniljglass 4 portioner



Pannkakor 4-6 pannkakor
1,5 dl vetemjöl
1 msk sojamjöl
en nypa bakpulver
en nypa vaniljsocker
en nypa salt
1,5 dl sojamjölk
1 msk rapsolja

Blanda alla ingredienser och vispa tills smeten blir slät. Stek pannkakorna i lite margarin i en teflonpanna (eller liknande) på rätt hög värme, vänd när pannkakan har blivit gyllenbrun och frasig i kanterna och smeten stelnat över hela pannkakan.

Fikonmarmelad ca 2 dl
200 g torkade fikon
100 g dadlar
4-5 dl rött vin
1 dl muscovadosocker
2 lagerblad
50 g valnötter

Strimla fikon och dadlar fint. Lägg allt utom valnötter i en kastrull och låt koka ca 20 min utan lock. Grovhacka valnötter och tillsätt dem.

Bred fikonmarmelad på pannkakorna och rulla ihop dem. Servera med färska fikon och vaniljglass.



Chokladmousse med apelsin 4 portioner
2 dl havregrädde
2 msk farinsocker
200 g god, mörk choklad
2 msk finrivet apelsinskal
2 tsk apelsinsaft
ev. lite malen torkad chili

Koka upp grädden. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i kastrullen tillsammans med sockret. Sänk värmen och rör om tills chokladen har smälts. I med apelsinskal och apelsinsaft och blanda om. Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst fyra timmar före servering. Servera med grädde, lite kakao som du pudrar över och sist lite rivet apelsinskal.

Recept på fyllda äpplen med kolasås hittar du här. Byt bara ut komjölksgrädden mot havre- eller sojagrädde och smöret mot mjölkfritt margarin.

Inga kommentarer: