fredag 3 oktober 2008

2 GRÖNA: varmrätter

Tofu- och shiitakefyllda vårrullar med chiliyoghurt och glasnudelsallad 4 portioner
Vårrullar:
8 ark vårrullsdeg
200 g tofu
några torkade shiitakesvampar, blötlagda
½ purjolök
1 morot
100 g vitkål

Chiliyoghurt:
4 dl sojayoghurt
1 dl sweet chili-sås

Glasnudelsallad:
400 g glasnudlar, se instruktioner på förpackningen hur du tillreder dem
1 lime
2röda paprikor
1 rödlök
sweet chili-sås
salt eller ljus soja

Tina vårrullsdegen. Strimla ingredienserna till vårrullsfyllningen fint. Fräs allt i lite olja. Lägg fyllningen på vårrullsarken och rulla ihop till vårrullar. Pensla kanten med vatten eller olja så håller de ihop. Fritera vårrullarna några minuter eller grädda dem i ugnen (225 grader) ca 15 minuter. Rör ihop yoghurten med sweet chili-såsen. Strimla lök och paprika fint och blanda med glasnudlarna. Pressa över lime och blanda ner chilisås. Smaka av med salt eller soja.


Palsternackspuré med tzayspett, svartvinbärssås och sallad på rucola och päron
Palsternackspuré:
1 kg palsternacka
en klick mjölkfritt margarin
2,5 dl havregrädde
salt, vitpeppar

Skala och skär palsternackorna i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten, häll av vattnet. Mixa dem med margarin och grädde till en slät puré. Smaka av med salt och vitpeppar.

Svartvinbärssås:
1 l grönsaksbuljong,
1 dl svartvinbärsgelé
1 dl rött vin
4 msk mjölkfritt margarin

Koka upp och reducera till hälften. Smaka av med salt och vitpeppar.

Päronsallad med rucola och pumpakärnor:
4 päron
en näve rucola
4 msk rapsolja
2 msk citronsaft
4 msk rostade pumpakärnor
lite sirap
salt, svartpeppar

Skär päronen i klyftor och blanda med rucola. Ringla över lite olivolja, citronsaft och honung/sirap. Salta och peppra och strö över rostade pumpakärnor vid serveringen.

Het bönchili med mangosalsa, guacamole och majschips 4 portioner
Bönchili:
3 dl kidneybönor (1 burk)
3 dl varta bönor (1 burk)
2 burkar hela tomater
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 chipotle
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander
en nypa socker
salt, svartpeppar

Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs det i lite olja tillsammans med spiskummin och koriander. Tillsätt bönor och tomater. Hacka chipotlen fint (använd plasthandskar eller plastpåsar på händerna, det svider som satan annars om du råkar gnugga dig i ögonen) och tillsätt den. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med lite socker, salt och svartpeppar.

Mangosalsa:
1 mango
1 rödlök
1 dl majs
1 limefrukt
salt, peppar
ev. färsk koriander
1 röd chilifrukt

Skala och tärna mangon fint. Hacka löken och chilifrukten fint och blanda med mango och majs. Pressa över lime och smaka av med salt, peppar och hackad färsk koriander (om du gillar det).

Guacamole:
2 avocado
1 liten tomat
1 msk limesaft
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
chilipulver

Mixa alla ingredienser.

Servera allt med nachos och färska grönsaker.


Öppen lasagne med grillade grönsaker och tomatsås gjord på färska tomater 4 portioner
12 lasagneplattor
grillad aubergine
grillad paprika
soltorkade tomater
rostade solroskärnor
babyspenat

Ostsås:
1 ask tofuline färskost
1 dl havregrädde
riven muskotnöt
salt, svartpeppar

Tomatsås:
500 g färska tomater
olivolja
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
vatten
ev. vitt vin
salt, svartpeppar

färsk basilika till garnering

Börja med tomatsåsen. Skär ett kryss i varje tomat och skålla dem i en kastrull med kokande vatten. Lyft upp tomaterna efter någon minut och dra sedan av skalen. Hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken. Lägg i tomaterna och slå på lite vatten och vin om du vill ha det. Koka upp och låt sedan såsen småputtra närmare en timme. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gör sedan ostsåsen. Blanda ost och grädde i en kastrull och hetta upp. Såsen behöver inte koka. Ha i riven muskot, salt och svartpeppar.

Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Lägg en lasagneplatta på varje tallrik och varva sedan grillade grönsaker, babyspenat ostsås och rostade solroskärnor. Garnera med färsk basilika och häll tomatsås runt omkring lasagnen.

Inga kommentarer: