tisdag 21 oktober 2008

Tisdagslyx med smaker från havet

Tisdagslyx stavas vitt vin och fiskiga biffar! Med dill, citron och lite mortlat lapsangte i biffen så förs lätt tankarna till fisk. En annan låtsasfiskfavorit är tofugratäng med smak av havet.



En jobbig sak med hösten är att mörkret faller så fort och gör det svårt att få till snygga och aptitliga matfoton, särskilt när man är så hungrig så man inte orkar hålla på att fixa så mycket.

Fiskiga tofubiffar med dill och citron
8 st
400 g tofu
1 tsk mortlat lapsangte eller en skvätt rökarom
2 tsk citronsaft
1 msk finhackad dill
salt, vitpeppar

vetemjöl och ströbröd till panering

Smula tofun och mixa den hyfsat slät med stavmixer. Blanda tofu med mortlat lapsangte, citronsaft och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Forma till 8 runda, tjocka biffar. Blanda mjöl och ströbröd på en tallrik och vänd biffarna Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek biffarna några minuter per sida. Servera med tagliatelle och nedanstående sås.

Gräddig vitvinssås med dill och tångkaviar
ca 10 cm purjolök
1-2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2,5 dl havregrädde
2 tsk citronsaft
1 msk finhackad dill
1 msk tångkaviar
10 körsbärstomater
salt, vitpeppar

Strimla purjolöken och hacka vitlöken fint. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs löken så att den blir mjuk. Slå över vinet och grädden och låt såsen koka upp. Låt den sedan småputtra cirka fem minuter. Red eventuellt av såsen om du vill ha den tjockare. Ha i citronsaft, dill och tångkaviar och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Dela körsbärstomaterna och vänd ner dem i såsen strax innan serveringen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, hej! Tänkte bara fråga vart man får tag på rök arom eller lapsangte och tångkaviar. Hälsningar Sanna

Anonym sa...

Rökarom finns i en liten glasflaska, märket heter TryMe och flaskan brukar stå vid kryddorna eller grillsåserna eller liknande. Lapsangte är rökt te, fråga efter det i din tebutik. Tångkaviar finns vid den andra kaviaren i matbutikerna.

Anonym sa...

Riktigt fina recept! Framförallt såsen som låter helt underbar. Nu blev jag hungrig igen. Det är det värsta med att läsa din blogg...

/UC-gbg

L + M sa...

Hej Sara!
Yummy, jag gjorde biffarna och såsen utan vin och serverade med potatismos till mig och min 1,5-åring. Med din blogg behöver man inga kokböcker :)