måndag 27 oktober 2008

2 gröna: efterrätter

Restaurangen gick bra i lördags. Tack för att ni kom! Här kommer recept på efterrätterna.

Vaniljpannacotta med havtorn och apelsin 4 portioner
1 dl gelésocker
4 dl havregrädde
1 vaniljstång

1 apelsin
1 dl fryst havtorn
en nypa äkta vanilj

Blanda gelésockret med 1 dl havregrädde i en kastrull och låt koka upp. Låt koka en halv minut och ta sedan av kastrullen från plattan. Skrapa ur vaniljstången och lägg ner skrapet i sockerblandningen tillsammans med resten av grädden. Blanda väl och häll sedan upp i fyra portionsformar. Låt stå kallt, gärna över natten. Filea apelsinen (Fredrik på kopanda förklarar här hur man gör) och skär den i mindre bitar. Blanda med tinad havtorn och vanilj. Lägg blandningen ovanpå pannacottan.

Lyxig chokladkaka med chilifudge (receptet kommer från Guld av grönt - Emma Kolback) 10-12 bitar
200 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl sojamjölk

Chilifudge:
50 g margarin
0,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1 finhackad, röd chilifrukt

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den inuti (jag föredrar ca 18 min). Låt kakan svalna. Smält sedan margarinet till glasyren och rör ner socker och kakao. Hacka chilin fint (ta bort kärnorna) och tillsätt den tillsammans med sojamjölken. Låt sjuda tills glasyren tjocknar. Låt sedan glasyren svalna något och bre den sedan över kakan.


Plommon- och fikonkompott med äppelyoghurt 4 portioner
6 färska fikon
5 plommon
2 dl rödvin
1 dl socker
1 kanelstång

1 stort äpple
2,5 dl sojayoghurt
1 tsk vaniljsocker

Koka upp rödvin, socker och kanelstång och låt det koka cirka fem minuter. Kvarta fikonen och dela på plommonen och skär dem i mindre bitar. Lägg ner frukten i kastrullen och låt sjuda på svag värme cirka 15 minuter. Skala och riv äpplet och blanda med yoghurt och vaniljsocker. Servera kompotten med äppelyoghurten.


Recept på ostbricka kommer senare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!

Jeg vil veldig gjerne lage din luksussjokoladekake med chilifudge, men det er noe jeg lurer på som jeg håper du kan svare meg på. Jeg skal nemlig lage den til i morgen!!
Du skriver at man skal tilsette chillien sammen med sojamelken, men det står ikke noe om sojamelk i oppskriften til chilifudgen, kun til selve kaken. Eller har jeg misforstått helt? Hvis det er slik at du har glemt å skrive melk i oppskriften, hvor mye skal jeg da bruke?
En annen ting, kan du forklare en stakkars nordmann hva "sjuda" betyr?!
Tusen takk for hjelpen, du har en flott blogg, jeg fant den i dag og har allerede brukt mange timer her inne!! :)
Anne

malin sa...

Hej, jag undrar samma sak - vart kommer sojamjölken ifrån? Och ska inte sirapen vara med?