lördag 11 oktober 2008

Vegetale vs Världens bästa pizza

Uppsalas bästa veganska pizzor hittar du på Pizzaköket. Just det, pizzor i plural. Hur vanligt förekommande är det att man kan välja mellan flera vegetariska pizzor? Jag har ätit rätt många Vegetale och Vegetariana i mina dagar, med den otroligt inspirerande beskrivningen "grönsaker" vad gäller pizzans pålägg. Det brukar oftast inbegripa burkchampinjoner, drösvis med skivad lök, billiga oliver och lite skivad paprika, samt ett ensamt tronande kronärtskockshjärta i pizzans mitt om man har tur. På Pizzaköket finns det hela nio vegetariska pizzor, med varierande ingredienser. Men ärligt talat, hur gott är pizzeriapizzor egentligen när man inte kan få vegansk ost på dem? Jag gillar hemmapizzor bättre. Hemmapizzor gräddade på pizzasten/gräddsten är ännu bättre, då blir bottnen sådär härligt krispig som man vill ha den. Har du ingen sten går det bra att grädda på heta plåtar. Har du inte planerat vad du ska äta ikväll? Gör pizza i sådant fall! Med en tomatsås gjord på färska tomater, vegansk ost och färska ingredienser slår du lätt Vegetale med hästlängder.



Världens bästa pizza 4 st
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
en nypa salt
en nypa socker
2 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl

Sätt ugnen på högsta värmen. Om du inte har en pizzasten, sätt samtidigt in en plåt. Smula jästen i en bunke eller i assistenten. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt de andra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i assistenten. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa en timme. Gör tomatsåsen medan degen jäser.

Färsk tomatsås
5 tomater
2 vitlöksklyftor
olivolja
en nypa salt
en nypa socker
nymalen svartpeppar
1 msk färsk finhackad basilika

Skölj tomaterna och skär ett kryss i ovansidan på dem. Koka upp vatten i en kastrull och skålla tomaterna. Lyft upp dem ur vattnet och dra av skalet. Häll av vattnet och hetta upp lite olivolja i kastrullen. Skiva vitlöken och fräs den i oljan. Skär tomaterna grovt och lägg dem i kastrullen. koka upp och låt sedan koka på svag värme medan degen jäser. Smaka av med socker, salt, peppar och basilika. Mixa sedan såsen slät.

Lägg på de ingredienser du vill ha på din pizza. Jag gillar tunt skivad zucchini och soltorkade tomater, samt färsk rucola när pizzan har gräddats färdigt. Igår blev det dock:

1 röd paprika
5 färska champinjoner
babyspenat
4 msk tofuline färskost (eller veganmozzarella eller annan ost)

Skiva paprika och champinjoner. Dela pizzadegen i fyra delar och kavla ut dem till runda bottnar på mjölat bakbord. Lägg bottnen på bakspaden eller på den heta plåten. Bred på tomatsås men spar ca 1,5-2 cm i pizzans ytterkant. Lägg på babyspenat, paprika och champinjoner. Klicka lite färskost över pizzan. Flytta över pizzan till pizzastenen med hjälp av en mjölad bakspade (eller ställ in plåten i ugnen om du använder plåt). Grädda 3-5 minuter tills degkanterna har blivit ljust bruna. Servera genast. Toppa gärna med några goda oliver.

4 kommentarer:

Virre sa...

Hmm jo det fanns en del alternativ i Uddevalla t.ex. Fast den mexikanska vegetariska pizzan blev hemskt stark utan ost, för de la till jalapeño när de tog bort osten

Vad är och var för man tag i pizzastenar?

Sen kan man göra fina mönster och tematiska pizzor när man gör dem själv

Anonym sa...

Det ser jättegott ut och låter jättegott, ska absolut testa.

Vill också säga att jag tycker om din blogg!

Anonym sa...

hej!

jag gjorde pizzan idag och jag behövde ha i mycket mer mjöl än vad måtten beskrev, annars var degen jättekladdig. Sen står det inte heller hur länge pizzan ska vara inne, men det kan man ju klura ut själv iofs. Men annars är det en superbra blogg!! :)

Anonym sa...

Virre: Sök efter pizzastenar/bakstenar/gräddstenar på internet. Jag har fått min av min mosters vars svärfar gör sådana stenar.

Anna: Vad roligt att du gillar min blogg!

Irene: Degen ska vara lite kladdig, men inte alldeles ohanterbar. Pizzan ska gräddas 3-5 minuter, det står i receptet.